Despre Valencia, ce nu îți spun ghidurile turistice

… Și ce ar fi bine să afli

Despre Valencia, ce nu îți spun ghidurile turistice

Text: Maria Mazilu

Fotografii: Pixabay.com / Unsplash.com

Dacă vii în Valencia pentru istoria ei sau ai alte obiective concrete, înseamnă că ai deja niște informații despre oraș. Dar dacă vii doar pentru că ai auzit că e frumoasă sau că îți place Spania, e posibil să fii surprins de unele lucruri.

Valencia diferită

Este al treilea oraș ca mărime din Spania și este total diferită de Madrid sau Barcelona. Nu te aștepta să găsești aici clădiri înalte, cartiere luxoase în stilul celor din marile metropole. Valencia este ca living-ul unei case. O încăpere cu atmosferă relaxantă, are locuri unde să stai comod, obiecte noi și vechi adunate-n timp… Valencia nu este o metropolă în stilul modern, dar este una în care te simți acasă. Aici noul și vechiul trăiesc împreună, uneori chiar zid lângă zid. Un exemplu mai puțin cunoscut: Patiseria Montaner. Unul din pereții ei este ce a mai rămas din zidul orașului de pe vremea musulmanilor, sec. XI.

Orașul tradiției

Aici se păstrează încă tradiții și obiceiuri seculare – dovadă că cea mai mare sărbătoare a Comunității Valenciene, Las Fallas, a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO; are loc în fiecare an timp de aproape 20 de zile, între 1-19 martie. În Valencia există magazine deschise tot timpul anului, specializate în textile pentru rochiile faller-elor și în costumații pentru bărbați. Tot în Valencia, ceremonia Chorpus Christi se celebrează an de an din 1355. Este cea mai veche sărbătoare religioasă a comunității.

Orașul cu spatele la mare

Valencia a crescut și s-a dezvoltat „cu spatele la mare”, cum spun valencienii. Adică locurile în care pulsează viața, petrecerile nu le vei găsi pe malul mării, ci în interior. Cartierul se cheamă Ruzaffa și este renumit pentru viața lui de noapte. (Personal mi se pare cuminte față de a altor orașe. Sunt doar baruri care se țin lanț unele de altele.) Pe faleza orașului sunt restaurante, dar ele se află înafara plajei. Cum aceasta e lată de 30m, localurile nu sunt atât de aproape de mare.

Valencienii iubesc artificiile și focul

Valencienilor le plac zgomotul, flăcările, scânteile și flamele. Marchează ceremonii sau momente festive prin pocnitori (sunt înlănțuite într-un șir) sau artificii. Pe durata Las Fallas, în fiecare zi are loc o mascletá în Plaza del Ayuntamiento. Este un spectacol pirotehnic la care se folosesc sute de kg de praf de pușcă. În ultima săptămână a sărbătorii este permisă folosirea unor petarde de mică putere, inclusiv de copii. În această perioadă, seara, în cartiere, ai impresia că ești pe un câmp de luptă.

În martie Valencia petrece și arde

Dacă vii în oraș în timpul Las Fallas, 1-19 martie, nu te caza în centru! Toată luna va fi plină de evenimente și pocnituri, iar în oraș se petrece până noaptea târziu. Riști să nu te odihnești deloc.

Ritmul valencienilor: no pasa nada

Valencienii au cadența și stilul lor. Nu fac nimic să fie perfecți și nici nu aspiră să devină. E foarte posibil ca în timp ce ești servit la un restaurant sau magazin, persoana care se ocupă de tine să vorbească și cu altcineva. Aici nu vei întâlni atitudine cu punct și virgulă, fără ca asta să implice lipsă de respect. Doar că, în general, ei se comportă natural, firesc, fără prea multe formalități. Ce ție s-ar putea să îți pară un capăt de țară, pentru el s-ar putea să nu fie mare lucru. Nu pentru că nu îl interesează, ci pentru că „no pasa nada!” Adică nu e problemă… trece…

Frigul din case

Iarna, temperaturile în Valencia sunt de 16⁰ C, dar din cauza umidității, se resimte mai frig. Cum locuințele nu au încălzire centrală, în interior este foarte frig. Mult mai frig decât îți poți închipui citind acum aceste rânduri. Dacă vii în decembrie-ianuarie, să ai asta în vedere.

Zilele ploii

Primăvara și toamna, pe coasta mediteraneană a Spaniei este cunoscut fenomenul de „gota fria”. La un nivel foarte ridicat în atmsoeferă, valul de aer cald mediteranean se întânește cu un curent polar, ceea ce se traduce în ploi torențiale, furtuni și temperaturi scăzute. Dacă ai avut ghinionul să fii în Valencia și să prinzi „gota fria”, vei spune că cele 300 de zile însorite din an ale orașului despre care ai citit sunt doar basme. Te asigur că nu este așa, chiar dacă uneori, natura se manifestă extrem.

Valencia în august?

E bine să știi că este foarte călduroasă și aglomerată în august. Ca probabil orice altă destinație de pe aceeași latitudine. Dacă vrei să vii la plajă în oraș (Malvarrosa, Cabanyal, Arenal), vei constata că apa nu e tocmai curată. Deși orașul are mai multe plaje, cele accesibile sunt aglomerate. Pe de altă parte, cum majoritatea au restaurante în preajmă, acestea sunt pline de oameni la ora mesei. Asta face ca personalul să fie suprasolicitat și poți avea parte de atitudini… mai puțin primitoare. Dacă chiar vrei plajă și baie în comunitatea valenciană, îți recomand să mergi la plaje din sud. Multe dintre ele se află în mici golfuri, iar apa este curată. Pe de altă parte, august este luna când majoritatea valencienilor își ia concediu. Vei avea surpriza ca multe localuri să fie închise.

Gălăgia din stradă

În perioada verii și mai ales în vârful sezonului, valencienii stau afară până târziu și petrec mult timp în stradă. E valabil în special pentru tineri. Chiar dacă nu locuiești în centru, e posibil să ai nopți când nu poți adormi din cauza râsetelor și vocilor care povestesc afară cât să audă tot cartierul. Nu te enerva; cum am mai spus, oamenii iubesc zgomotul așa că nu vor fi deranjați de nivelul decibelilor celorlalți. Încearcă să te înarmezi cu răbdare, specificul locului este altul decât cel de la tine de acasă.

Un oraș curat. Cu excepții

N-am prea auzit să se vorbească despre cât e de curată Valencia. Poate tocmai pentru că atinge un nivel decent de curățenie. Și asta se întâmplă chiar cu prilejul evenimentelor importante din oraș. De Las Fallas, în ultima noapte, când se incendiază ansamblurile alegorice (peste 400) nu vei găsi dimineața străzi blocate pentru că încă nu s-a strâns cenușa. Am fost surprinsă de cât de repede acționează cei de la salubritate! Dar în cartiere, oricând în timpul anului, să nu te mire dacă vei vedea și urmele ale, hm, digestiei câinilor. Majoritatea celor care au câini strâng după ce patrupedele își fac nevoile. Sunt însă unii care nu. Peste tot sunt oameni și oameni, nu fi revoltat, Valencia nu este un oraș perfect!

Orașul fiestelor

Valencia este un oraș al petrecerii și festivităților. La fiecare sfârșit de săptămână se întâmplă ceva în oraș, de obicei au loc mai multe evenimente publice simultan. Cu excepția lui august, fiecare lună a anului e caracterizată printr-o sărbătoare sau ceremonie.

Metropolă cu râu în care se aleargă

Valencia este străbătută de un râu care… nu curge. Râul Turia, care trecea prin oraș dintr-un capăt la altul, a devastat orașul în 1957. Bilanțul de 81 de vieți, 5.800 de case distruse și imense pagube materiale a determinat guvernul spaniol să elaboreze și adopte un plan. Planul Sud a avut ca obiectiv redirecționarea spre sud a râului și crearea unui pasaj. Cetățenii s-au opus, așa că decizia finală a fost ca albia râului să fie transformată într-un parc – Grădinile Turia de azi. Este lung de 11 km, are 220 ha și în el au loc diverse activități sportive. Dacă îi auzi pe localnici spunând „Mă duc să alerg în râu!”, să știi că nu vorbesc aiurea, ci chiar realist.

În loc de concluzii

Sunt sigură că cele spuse aici despre Valencia nu te vor reține în a trăi experiența personal. Îți vor fi însă de folos pentru așteptările cu care vii și pentru a alege ce ți se potrivește.

Pentru o vacanță reușită e de preferat să privești locul și oamenii săi cu dorința de-a afla, de-a simți și cu justificată curiozitate! Dacă vii pregătit ca lumea să fie pe măsura ta și a celei de acasă, e posibil să spui: „Orașul ăsta nu e chiar ce m-am așteptat!”. Dar e posibil să îți placă fix așa cum e.

Text publicat pe www.valenciana.com

«
»
Str. George Enescu 8A, Bucuresti, Romania 021 312 7757 office@atlantic.ro
Facebook Instagram